Autoritățile de la Atena au anunțat luni că operațiunea de explorare a resurselor din Mediterana de Est anunțată de Turcia este ilegală și va agrava, cel mai probabil, tensiunile dintre cele două țări.
Anunțul autorităților din Grecia a fost făcut în contextul în care Turcia a anunțat că nava Oruc Reis va începe o operațiune de explorare a resurselor naturale într-o zonă disputată în următoarele două săptămâni, potrivit Reuters.
Cele două țări au o serie de disensiuni întrucât ambele state susțin că au drept de explorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi din regiune. O operațiune similară, anunțată de Ankara luna trecută, a provocat o dispută care a fost aplanată doar după intervenția cancelarului german, Angela Merkel, care a convins Turcia să amâne această operațiune.
Cu toate acestea, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că Turcia a reluat activitatea de explorare a resurselor de energie în regiune deoarece Grecia nu și-a respectat promisiunile.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a prezidat luni o ședință de Guvern în cadrul căreia au fost analizate „posibile reacții față de provocarea Turciei”, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Atena.
După întâlnire, Ministerul Afacerilor Externe din Grecia a emis o declarație prin care a cerut Turciei „să înceteze imediat activitățile ilegale care pun în pericol pacea și securitatea în regiune”.
Turcia a respins acuzațiile Greciei, susținând că acestea nu au niciun temei legal și a anunțat că va continua operațiunile. Ministerul de Externe de la Ankara a declarat că prezența militară a Turciei în zonă, despre care nu a oferit detalii, este pur defensivă.
Anterior, secretarul de Stat George Gerapetritis a declarat că Atena este pregătită din punct de vedere politic și operațional pentru a gestiona această situație, dar a spus că Grecia este dispusă să se angajeze în discuții constructive cu Turcia.
Nava Oruc Reis a ajuns deja în zonă, după cum a anunțat ministrul Energiei de la Ankara, Fatih Donmez.
Pe lângă neînțelegerile provocate de asemenea operațiuni de explorare, între Atena și Ankara există disensiuni și în legătură cu alte subiecte, precum situația din Cipru sau acuzațiile lansate de ambele părți privind încălcarea spațiului aerian în zona Mării Egee.
Anunțul privind noile explorări vine după ce Egiptul și Grecia au semnat joi un acord privind delimitarea zonelor economice exclusive dintre cele două țări.